Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Izvješće o napretku i planovi za 2019.

S obzirom na tempo kojim nadograđujem sadržaj na Internet stranici i svojem Soundcloud profilu, čini se da se u mojem svijetu trenutno ne događa mnogo toga. Upravo suprotno!

U posljednjih četiri mjeseca, doživio sam svojevrsnu eksploziju novih ideja. A kada se inspiracija ukaže, morate je slijediti. Tako sam iznenada prikupio dovoljno materijala za još tri albuma uz tri onih koje sam prethodno završio. Imam još jedan set novih skladbi za solo klavir koje su svojevrsni nastavak mojih najranijih radova. Također sam postavio osnovu za još jednu zbirku ambijentalne glazbe. No trenutno sam u završnoj fazi radova na materijalu pod naslovom "Laissez-faire" koji je spoj klavirskih skladbi sa mnogo orkestralnih te elemenata filmske glazbe. Vjerojatno ću postaviti neke primjerke na Soundcloud profil u dogledno vrijeme.

Nadam se da ću tijekom godine službeno objaviti i izdati svoj prvi album. Još sam u dilemi glede mnogo toga, čak i oko odluke što zapravo prvo objaviti. Logično bi bilo početi sa dvanaest skladbi za solo klavir koje sam najranije skladao. Međutim, moguće ću ipak početi sa "drugim albumom" budući je on sadržajno raznolikiji. Vjerojatno ću objavljivati radove putem Internet distributera kao što je CD Baby, a nadam se, možda i putem neke od domaćih izdavačkih kuća.

Također ću nastojati zaroniti u još više smjerova instrumentalne glazbe i istražiti nove mogućnosti zvučnog izražaja. Zasad je većina mojih snimljenih radova utemeljena na temi za klavir što ne treba previše čuditi budući je to instrument s kojim sam najbliskiji. U budućnosti ću pokušati doći do veće razine komfora u skladanju orkestralne glazbe čak i bez prisutnosti klavirskih elemenata. Također, nastojati ću više eksperimentirati sa gitarama i drugim akustičnim instrumentima. Usprkos očitim prednostima i privlačnosti rada koristeći prvenstveno elektroničke i virtualne instrumente, povratak osnovama s vremena na vrijeme može biti osvježavajuća i oslobađajuća promjena.

U posljednje vrijeme, također sam dosta fotografirao. Fotografija je još jedno područje koje me iznimno zanima i veseli, premda nikada nisam bio u prilici uložiti u ozbiljniju opremu. Većinom se koristim pamentnim telefonom kako bih uhvatio brojne mikro-trenutke iz prirode i mojeg vlastitog okruženja. Oni također često pridonose i glazbenom nadahnuću. Osim toga, uvijek koristim vlastite fotografije kao temelj za izradu glazbenih naslovnica i drugih grafičkih elemenata koji su mi potrebni. Nadam se da ću ubuduće i neke od tih radova objaviti na Internetu.

Kada smo već kod toga, razmišljao sam i o mogućnosti snimanja nekoliko video spotova kao podlozi za neke skladbe, budući se sve u današnje vrijeme ionako više-manje svodi na vizualni dojam. Naravno, moja glavna zapreka su po običaju troškovi. Možda slučajno naiđem na nekoga s kim bih se mogao udružiti iz čistog altruizma i umjetnosti (možeš misliti)…

To je za sada to. Natrag na posao dok inspiracija traje!

Music composed, performed, and produced by Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2024 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace