Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Moji omiljeni glazbeno edukativni YouTube kanali

YouTube je fantastičan izvor zabave kao i korisnih vještina. Premda su njegovi korijeni vezani uz filozofiju kućnog videa, kvaliteta sadržaja danas nerijetko nadilazi onu na TV-u. Ovdje ću govoriti o materijalima za učenje o glazbi, točnije skladanju, produkciji i virtualnoj orkestraciji. Na YouTube-u možete pronaći masu video snimki posvećenih tim temama, no usredotočiti ću se isključivo na one izvore koje su mi doista pomogli naučiti i usvojiti vještine koje odmah možete iskoristiti u praksi. Mnoge od tih vještina sada koristim svakodnevno.

REAPER Mania

Ovaj YouTube kanal vodi renomirani glazbeni producent Kenny Gioia, koji je također fantastičan predavač. Objavio je mnoštvo vodiča za glazbenu produkciju pod okriljem profesionalnih repozitorija poput Groove3. G. Gioia je možda najpoznatiji kao guru za Pro Tools, no u ovome kanalu prigrlio je REAPER kao svoje radno okruženje pokazujući stvarne mogućnosti i prednosti ovoga DAW programa u odnosu na konkurenciju. Čak i ako niste korisnik REAPER-a, ovdje ćete naučiti bezvremenske svakodnevne vještine. Svaki video je toliko dobro zamišljen i predstavljen da se nećete osjećati samo nadahnuto nakon gledanja već i prosvijetljeno. Ovdje nećete naći uobičajeno, često dosadno razglabanje već isključivo čisto znanje predstavljeno na skroman i iskreni način od strane istinskog stručnjaka.

Project SAM

Ovaj kanal vodi poznati razvijatelj virtualnih instrumenata namijenjenih filmskoj glazbi. Prije nekoliko godina, počeli su izdavati nevjerojatno zabavne i poučne filmove u kojima rekonstruiraju proces skladanja kratke glazbene teme filmskog karaktera različitih stilova te ugođaja. Ovdje možete promatrati proces skladanja i orkestracije u stvarnom no također i kratkom vremenu, što će vam držati pažnju usmjerenom od početka do kraja. Ovo je možda prije svega najbolji put predstavljanja proizvoda spomenute tvrtke, no svatko tko pogleda ove snimke će prosperirati, ako u ni u čemu drugome, onda u trenutnom nadahnuću. Šteta što nema više edukativnih materijala koji slijede takav koncept.

Evenant

Evenant je dom jednog od najpotpunijih online tečajeva na temu skladanja i produkcije orkestralne i filmske glazbe korištenjem virtualnih instrumenata. Premda je cijena prilično visoka za moje standarde, sudeći po sažetku tečajeva, možete izvući stvarno mnogo koristi pohađanjem jednoga od njih. Tvrtka također održava i YouTube kanal na kojem možete pronaći dosta korisnih vodiča i praktičnih savjeta, premda je sadržaj za sada pomalo količinski ograničen. Trenutno je u pripremi potpuno nova Internet stranica tvrtke. Nadam se da će to ujedno donijeti još novoga i besplatnoga sadržaja.

ThinkSpace Education

Poput Evenant-a, ThinkSpace Education je također izdavač komercijalnih tečajeva koje možete pohađati online pa čak dobiti i službenu diplomu iz skladanja glazbe za medije. Također imaju i YouTube kanal sa mnoštvom besplatnih sadržaja i vodiča koje predstavlja jedan od ThinkSpace predavača, Guy Michelmore, profesionalni skladatelj filmske glazbe sa velikim iskustvom, osobito na području animiranih filmova za studije kao što su Disney i Marvel. G. Michelmore prenosi svoje znanje i iskustvo u ležernom i često vrlo duhovitom stilu što bitno olakšava razumijevanje i usvajanje kompleksnih tema vezanih uz skladanje, orkestraciju te virtualnu orkstraciju.

Ashton Gleckman

Autor ovoga kanala, medijski skladatelj Ashton Gleckman, redovito rekonstruira i analizira poznate primjerke filmske glazbe od proslavljenih skladatelja kao što su Hans Zimmer, James Horner, James Newton Howard i dr. koristeći svoju veliku zbirku virtualnih instrumenata. Premda se to većinom svodi na komentiranje a ne na rad u stvarnom vremenu, možete steći dosta korisnih uvida u glazbene vještine i sredstva koja koriste skladatelji filmske glazbe, kao i praktične primjere kako koristiti današnje alate za stvaranje glazbe u ovome stilu.

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace