Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Ne treba se sramiti korištenja preseta

Napredak tehnologije na području glazbene produkcije uvelike je pojednostavio određene procese do te mjere da često zaboravljamo koliko su neke stvari uistinu složene i zamršene te koliko je bilo teško obavljati ih u vrijeme prije no što su računala postala središte naših glazbenih studija. Pod "računala" ne mislim isključivo na PC i Mac sustave; sva digitalna studijska oprema poput sintesajzera, samplera, ritam mašina, radnih stanica, efekt procesora itd. može se također na neki način svrstati u tu kategoriju. Jedna od očitih prednosti digitalne opreme jest memorija. Stariji analogni uređaji bili su zapravo sposobni za mnogo toga čak i u usporedbi sa modernijim i moćnijim nasljednicima. Međutim, nedostatak mogućnosti pohranjivanja određenih postavki bila je prilična zapreka, kako u praktičnom tako i u kreativnom smislu.

Digitalna oprema donijela je jedan od revolucionarnih koncepata u glazbenoj produkciji: presete. U osnovi, preset je skup mnogo različitih postavki koje možemo jednostavno postaviti jednim pritiskom gumba. Ogromna moć ovog sustava je možda najlakše vidljiva kod digitalnih radnih stanica (klavijatura). Kod starijih analognih uređaja, kada ste željeli svirati i koristiti određeni zvuk, morali ste ga prvo stvoriti od nule i tako svaki put. Povrh toga, takvi instrumenti nisu imali ugrađene nikakve dodatne mogućnosti obrade zvuka. Da biste postigli zvuk koji je bio završen u produkcijskom smislu, morali ste koristiti različite dodatnu vanjsku opremu poput ekvilizatora, kompresora, simulatora odjeka i prostora itd. Pošto je ona također nekoć bila analogna, možete samo zamisliti koliko je komplicirano bilo proizvesti konačni zvuk koji ste odmah mogli koristiti u projektu, pogotovu ako ste ga željeli koristiti više puta.

Ovo se je iz temelja promijenilo dolaskom digitalne studijske opreme. Od tada nadalje, kad god biste zatrebali određeni zvuk ili postavku tijekom rada, trebali ste samo pritisnuti gumb. To je značajno ubrzalo stvaralački proces i usput donijelo više kreativne slobode. No kao i svaki drugi koncept, i ovaj također ima svoje nedostatke. Prije svega, isključivim korištenjem preseta lako se može previdjeti važnost i prednosti stjecanja barem teoretskog znanja o tome kako određene stvari funkcioniraju. Ovo je možda najviše vidljivo u današnje vrijeme računala, virtualnih instrumenata i pluginova koji se oslanjaju na presete više no ikada prije.

Sustav preseta danas je toliko napredan da doista ne morate razmišljati o tehničkim pojedinostima i jedostavno možete "biti kreativni". Međutim, govoreći o kreativnosti, uvođenje preseta donijelo je još jedan nedostatak: jednoličnost. Preseti nisu samo sjajne polazne točke; mnogo puta nas toliko inspiriraju da se iz toga rađa čitava skladba ili pjesma. Neki su preseti bili korišteni toliko često u glazbenoj produkciji tijekom godina da ih se smatra klišejima.

Drugi kreativni problem koji proizlazi iz isključivog rada sa presetima leži u činjenici da zvuk koji oni stvaraju često puta nećete moći lako uklopiti u projekt na kojem radite, bez obzira na to koliko vas je izvorno bio oduševio. To je najviše očito kod preseta na fizičkim ili virtualnim sintesajzerima ili samplerima. Spomenuti zvukovi su često toliko kompleksni da previše "strše" u cjelokupnoj snimci bez dodatne prilagodbe. Također, preseti koje nalazimo u pluginovima kao što su ekvilizator, kompresor, simulator odjeka i prostora itd. neće uvijek odgovarati vašim potrebama i svakom projektu na kojem radite, premda vas često mogu uputiti u pravom smjeru.

Usprkos očitih nedostataka rada isključivo sa presetima, oni ipak znače ogromnu uštedu vremena i od velike su pomoći za one koji nisu tehnički nastrojeni. Premda mnogi puristi i stručnjaci mrko gledaju na "ovisnike o presetima", to ne znači nužno da korištenje i prilagođavanje preseta ne može biti gotovo jednako kreativno i ispunjujuće kao programiranje od nule. Mogao bih to usporediti sa tradicionalnom fotografijom u odnosu na usmjeri-i-slikaj vrijeme u kojem danas živimo. Nema nikakve sumnje da će vam posjedovanje tehničkog znanja i vještina uvijek donijeti određenu prednost, no isto tako možete biti kreativni i u mogućnosti proizvesti sjajne radove iskorištavajući određene prečice koje ovi moderni koncepti donose.

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace