Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Napredak glazbene tehnologije i kvaliteta (naših života)

Tehnologija uopće pa tako i ona glazbena razvija se i napreduje munjevitom brzinom, osobito u posljednjih nekoliko desetljeća. Slijediti tehnološke trendove veliki je izazov, kako iz financijske perspektive tako i glede potrebe za neprestanim usavršavanjem te usvajanjem novih vještina potrebnih za držanje koraka s vremenom.

Najveću revoluciju na području glazbene tehnologije vjerojatno predstavlja uvođenje računala kao središta glazbenog studija čime se u današnje vrijeme eliminira potreba za gomilom uređaja koji su nekoć bili neophodni za ozbiljni kreativni rad. Premda su virtualni instrumenti, efekti i drugi programi za glazbenu produkciju često prilično skupi, cijena modernog kućnog ili projekt studija neusporedivo je niža nego što je to bilo u prošlosti - prije no što su računala postala njegovo apsolutno središte. Prije 25 i više godina, malo tko je mogao i sanjati o tome da na raspolaganju ima potpuno opremljeni osobni studio u kojemu će moći dati oduška svojoj kreativnosti bez pritisaka i ograničenja koje nameće rad u komercijalnoj ustanovi.

No usprkos revoluciji koju predstavljaju računala i softver, često smo svjedoci tome da se neke tehnologije koje su već odavno "zastarjele" ponovno vraćaju u modu i to u velikom stilu. Mnogi korisnici kućnih i projekt studija žude za time da svojoj suvremenoj opremi pridodaju i barem jedan komad starinske glazbene tehnike, usprkost tome što je prema današnjim standardima riječ o "tehnologiji iz kamenog doba" kao i činjenici da je čarobni zvuk nekadašnjih tehnoloških čuda moguće u velikoj mjeri uvjerljivo rekreirati korištenjem modernih sredstava. S obzirom na to, rijetki će se upustiti u kupovinu antikne opreme i na one koji to pokušavaju vjerojatno će gledati kao na snobove i skorojeviće. Npr. ako danas želite kupiti analogni sintesajzer proizveden sedamdesetih godina prošloga stoljeća, to ćete jako skupo platiti osobito ako naiđete na primjerak u savršeno ispravnom i očuvanom stanju. Nasuprot tome, za znatno manje novca često možete kupiti virtualnu repliku koja je praktično identična po pitanju kvalitete zvuka a ujedno daleko superiornija kada govorimo o pouzdanom radu i održavanju. Istovremeno, ne može se poreći bezvremenska privlačnost posjedovanja prave stvari.

Posebno razmatranje iz kuta napretka i proticanja vremena zaslužuje softver. Iako se on načelno razvija nešto sporije u odnosu na fizičke uređaje, na ovom području neprekidno se događaju kvantni skokovi. Oni krajnjim korisnicima nerijetko još teže padaju s gledišta cijene, budući da je riječ o proizvodu koji nije opipljiv i koji još k tome zahtijeva da ga slijedite odgovarajućim hardverom. U nekim slučajevima, nije se toliko teško pomiriti sa napretkom i zastarjevanjem softvera, pogotovu što najčešće nemate previše izbora glede toga. Očiti primjer su operativni sustavi te programi za glazbenu produkciju. Ne samo da novije verzije istih donose i nove mogućnosti te brojne ispravke, starije verzije neizbježno i brzo postaju neprofitabile za daljnje održavanje te korisničku podršku. No što je sa virtualnim instrumentima i zvučnim bibliotekama? Po mojem mišljenju, oni uvjetno rečeno predstavljaju izuzetak od općeg pravila. Kvalitetno produciran virtualni instrument može podnijeti zub vremena slično kao i kvalitetno izrađeno glazbalo ili druga fizička glazbena oprema.

Vratimo se na pitanje kvalitete. Znači li neumoljivi razvitak tehnologije - koji toliko brzo čini nekadašnje vrhunce tehnoloških dostignuća zastarjelima i nepotrebnima - da glazbena oprema nekoć nije bila toliko kvalitetna kao u sadašnje vrijeme? Upravo suprotno. Dok danas caruje automatizirana masovna proizvodnja, u prošlosti su proizvodni procesi uključivali daleko više ljudskog faktora što je bez sumnje pridonosilo kvaliteti i vrijednosti konačnog proizvoda. Premda se kroz povijest na području same proizvodnje dogodilo nebrojeno puno tehnoloških revolucija, kvalitetan proizvod uvijek ostaje kvalitetan proizvod usprkos nezaustavljivome napretku i proticanju vremena. Međutim, na veliko pitanje - čini li napredak tehnologije naše živote uvijek boljima i jednostavnijima - nema jednostavnog odgovora.

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace