Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Najbolji besplatni Kontakt instrumenti na koje sam naišao

Clara's Vocal Library

Ovo je jedan od rijetkih slučajeva kada isprobavate besplatnu Kontakt biblioteku i pritom se pitate: je li moguće da je ovo besplatno? Nažalost, više i nije. Razvijatelj biblioteke Clara's Vocal Library brzo je spoznao njezin potencijal i učinio izvorno besplatni projekt komercijalnim od verzije 2.0. Ona također već dulje vrijeme nije na tržištu. Prekrasni vokali Clare Sorace u Kontakt obliku sada su dostupni putem linije biblioteka pod nazivom "Ethera", koje distribuira tvrtka Zero-G. Premda je njihova cijena nešto niža u odnosu na slične biblioteke drugih razvijatelja, i dalje je razmjerno visoka. Osobno, ne koristim često vokalne Kontakt biblioteke te besplatna Clara's Vocal Library koju sam uspio preuzeti dok je to još bilo službeno moguće, zasad pokriva moje potrebe.

Poput sličnih biblioteka, Clara's Vocal Library sadrži izbor dugih i kratkih vokalnih izvedbi, pjevanih u raznim samoglasnicima. Također ima i nekoliko legato instrumenata koji su pretpostavljam simulirani a ne uzorkovani, no zvuče vrlo uvjerljivo. Šlag na tortu je bez sumnje zbirka snimljenih fraza koje pokrivaju stilove poput keltskog, srednjeistočnog, afričkog, filmskog itd. One su izvedene s toliko strasti i autentičnosti da čovjek može pomisliti kako su uzete ravno iz glazbe kakvog filmskog blockbustera. Također postoji manji izbor vokalnih specijalnih efekata.

Pocket Blakus

Ovo je vjerojatno bio prvi besplatni Kontakt instrument koji sam susreo. Njegov autor je violončelist i skladatelj Blake Robinson. S vremenom se projekt pretvorio u komercijalni, pod nazivom "Blakus Cello" u ponudi tvrtke Embertone. No još uvijek možete pronaći i besplatnu varijantu na Internetu. Premda je Pocket Blakus snimljen u razmjerno skromnim uvjetima, uzorci su izvedeni sa mnogo strasti i energije. Biblioteka ima skriptiran no prekrasan legato zvuk. Također je snimljena potpuno “suho” te je vrlo jednostavno uklopiti Pocket Blakus u bilo koji projekt uz korištenje preferiranog reverb procesora. Autor je kasnije dodao energetični spiccato patch, no isti nažalost ponekad ima problema sa učitavanjem grafičkog sučelja.

Intimate Strings Lite

Ovo je samo jedan od nekoliko sjajnih besplatnih Kontakt instrumenata od Embertone-a, no prema mojem mišljenju uvjerljivo najbolji i najkorisniji. Njegov koncept je međutim pomalo neobičan. Ovo je zvuk gudačkog kvarteta snimljen u unisonoj izvedbi. Sadrži prekrasan legato patch koji koristi izvorno snimljen legato, što se vrlo rijetko viđa kod besplatnih Kontakt instrumenata, no također ima i mogućnost polifonog sviranja. Jedini nedostatak je razmjerno mali tonski raspon, no pretpostavljam da je to namjerno radi stvarnog raspona izvorno snimljenih instrumenata.

Carpenter Trombone

Ponovno, jedan od rijetkih primjera besplatnog Kontakt instrumenta koji bi inače mogao dosta koštati. Carpenter Trombone je proizvod malog Kontakt developera Ivy Audio koji razvija isključivo besplatne proizvode, barem za sada. Ovo je vjerojatno njihovo najbolje izdanje: tenor trombon snimljen u profesionalnom studiju sa vrhunskom opremom i tehnikom, također uz mukotrpno snimanje svih mogućih legato prijelaza. Zvuk je bogat i topao te je ovo vrlo izražajan Kontakt instrument. Jedini stvarni nedostatak jest činjenica da zvuk izvornog instrumenta nije nešto što često trebam.

Headroom Piano

Ovu biblioteku je razvio skladatelj Bengt Nilsson u Hedroom Recording studiju u Karlstadtu u Švedskoj. Izvorno je stvorena za određene projekte autora koji ju je također ljubezno ponudio za besplatno preuzimanje i upotrebu. Ovo je zvuk vrlo popularnog Yamaha C3 koncertnog klavira, snimljenog u relativno velikoj prostoriji no uz prilično "suh" zvuk. Glavni patch ima višestruke slojeve dimanike i mikrofonske položaje. Također koristi vrlo malo memorije i dobro podnosi razne efekte, te se stoga lako uklapa u određeni projekt.

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace