Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Besplatni Kontakt instrumenti: skriveno blago ili gubitak vremena

Razvitak kvalitetnih Kontakt instrumenata je u pravilu skupi process, no usprkos tome na Internetu možete pronaći začuđujuće mnogo onih koji su u potpunosti besplatni. Kvaka je u tome što morate imati punu verziju NI Kontakt-a kako biste mogli zaroniti u ovaj šaroliki svijet, što samo po sebi može predstavljati financijski izazov bez obzira na to kupujete li program pojedinačno ili kao dio sjajnog Komplete paketa. Radi skupih troškova licenciranja, samo najuspješniji razvijatelji Kontakt biblioteka nude pakete koji će također raditi i u potpuno besplatnom Kontakt Player-u.

Puna verzija Kontakt-a dolazi sa velikom zbirkom koja pokriva najtraženije kategorije zvukova. No kao i svaka zbirka na tržištu ona ipak ne može predvidjeti svaku pojedinu situaciju i potrebu. Kvaliteta uključenih zvukova uglavnom je na razini tvrtkina visokog standarda, no instrumenti iz Kontakt tvorničke zbirke jednostavno nemaju dubinu biblioteka rađenih po mjeri, kako onih od proizvođača treće strane tako i od samih Native Instruments-a. Naizgled se čini kako možete izgraditi veliku zbirku korisnih Kontakt instrumenata za cijenu samog programa i tvorničke zbirke uz traženje onih besplatnih na Internetu. No treba reći da većina gratis Kontakt instrumenata jednostavno nema kvalitetu niti korisnost onih komercijalne prirode.

Kvaliteta besplatnih Kontakt instrumenata donekle ovisi o motivima njihovih razvijatelja da ih ponude besplatno na korištenje. Većina etaboliranih tvrtki nudi barem nekoliko primjeraka besplatnog softvera u znak dobre volje. Ponekad takvi virtualni instrumenti imaju namjerno ograničene mogućnosti kako bi vas naveli da kupite komercijalnu verziju istog proizvoda. U većini slučajeva, besplatni Kontakt instrumenti nisu ni po čemu ograničeni no njihova stvarna korisnost i vrijednost je često upitna. Poput uredskog materijala koji tvrtke ponekad daruju u posebnim prilikama. Ovisno o rejtingu tvrke, darovane olovke mogu biti jeftina plastičarija a ponekad čak i one tvrtke Parker. Većinom su to ipak tek svjetlucave drangulije.

Ima besplatnih Kontakt instrumenata koji mogu parirati čak i nekima od komercijalnih. To su najčešće "proizvodi skladatelja za skladatelje". Ponekad skladatelji zatrebaju Kontakt instrument rađen po mjeri za određeni projekt i odluče ga razviti samostalno. Možda trenutno ne mogu naći takav proizvod na tržištu ili je riječ o instrumentu koji se ne koristi dovoljno često da bi opravdao negovu kupnju u komercijalnom obliku. U svakom slučaju, neki su skladatelji velikodušno odlučili besplatno podijeliti svoje kreacije sa zajednicom. Za razliku od gratis proizvoda komercijalnih razvijatelja, ovi Kontakt instrumenti mogu češće sadržavati zvukove koji će vam doista trebati i koje ćete redovito koristiti. Oni su obično i detaljnije uzorkovani, no povremeno pate od nedostatka ugrađenih mogućnosti.

Sve u svemu, traganje i lov na besplatne Kontakt instrumente može biti zabavno i zarazno. Sjećam se da sam nekoć znao provoditi sat vremena dnevno u toj aktivnosti. Naravno, kako se moja zbirka komercijalnih Kontakt biblioteka povećavala, s vremenom sam izgubio interes za skupljanje onih besplatnih, premda još uvijek ima onih koji su i dalje stalni dio arsenala. No čak i u slučaju da ste tek počeli sa punom verzijom Kontakt-a i njegovom tvorničkom zbirkom, zapitajte se: treba li mi doista neki besplatni Kontakt instrument? Često ćete doći do zaključka da on zapravo nije mnogo bolji od onoga što već dolazi sa Kontakt-om. No ponekad, dobar gratis Kontakt instrument može biti upravo ono što vam je potrebno. Istina o njihovoj korisnosti / beskorisnosti vjerojatno je ipak negdje u sredini sa laganim nagibom u desno. ;)

Music composed, performed, and produced by Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2024 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace