Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Glazbeni software radi čije kupovine iskreno žalim

Tijekom procesa izgradnje moje kolekcije zvukova, uvijek sam težio tome da nabavim najbolje naslove koje sam si u određeno vrijeme mogao priuštiti, no još važnije one koji su me najviše inspirirali. Nažalost, pritom sam napravio i prilično puno djetinjih grešaka. One su često bile izazvane financijskim razlozima i nestrpljivošću. Sada sam prilično frustriran što sam ih učinio, no greške su naposlijetku sastavni dio svakog procesa učenja. Evo nekoliko mojih najneslavnijih grešaka pri kupovini glazbenog software-a.

IK Multimedia SampleTank 2 L

Ovo sam kupio u vrijeme kada sam počeo tražiti nešto više od AIR Music Creative Collection paketa koji je dolazio sa Pro Tools 8. U to vrijeme nisam si mogao priuštiti software iz Native Instruments-a te su mi se proizvodi IK Multimedije činili pristojnom alternativom. Započeo sam kupovinom SampleTank 2 L verzije koja je dolazila sa manjom zbirkom zvukova, no bila je također osjetno povoljnija u odnosu na punu verziju. Time sam zapravo učinio dvije greške odjednom. Nije mi se svidjela većina zvukova u L verziji a usto sam neprekidno žudio za većim izborom. Također mi je smetalo grafičko sučelje programa koje je bilo vrlo sitnog prikaza što je onemogućivalo ugodan rad. S vremenom sam dobio 50% popusta za nadogradnju te sam čak bio kupio cijelu paletu IK Multimedia zvučnih biblioteka. No nakon što sam konačno došao do svoje prve verzije Komplete-a, u potpunosti sam zaboravio na IK Multimedia kolekciju.

IK Multimedia Miroslav Philharmonik CE

Ovo je bila moja prva orkestralna biblioteka. Premda sam svojedobno smatrao da zvuči vrlo dobro, rijetko sam je koristio zbog sitnog i nepreglednog grafičkog sučelja, organizacije uključenih zvukova te nemogućnosti prebacivanja artikulacija putem predefiniranih tipki na klavijaturi. Sama biblioteka je također bila znatno ograničena u odnosu na punu verziju, no ona mi je tada jednostavno bila preskupa. Kasnije sam došao do pune verzije, no problemi koji su me ranije smetali i dalje su bili prisutni.

Garritan Personal Orchestra 4

Ovu sam zbirku kupio radi frustracija pri korištenju Miroslav Philharmonik virtualnog instrumenta. Proučavajući Garritanovu Internet stranicu činilo mi se da je njihov software mnogo jednostavniji i zgodniji za korištenje. Garritan Personal Orchestra bio je predstavljan kao odličan suputnik za učenje umjetnosti MIDI orkestracije te sam ga stoga odlučio iskušati i iskoristiti da poboljšam svoje vještine. Nažalost, kvaliteta uključenih zvukova nije bila baš sjajna i jednostavno me nije inspirirala na rad. No moram priznati da je sam koncept projekta na razini obećanog.

Native Instruments New York Grand i Upright Piano

Klavir je moj primarni instrument te sam bio vrlo razočaran zvukovima klavira koje sam ranije imao na raspolaganju. Oni su uključivali AIR Mini Grand, klavire iz AIR Xpand2 virtualnog instrumenta te one u SampleTank 2 i SonikSynth 2 bibliotekama. Čak sam bio kupio i klavirsku ekspanziju od IK Multimedije, no i dalje nisam bio zadovoljan. Naposlijetku sam počeo ozbiljno razmišljati o kupovini Native Instruments Komplete paketa kako bih time riješio svoje potrebe za kvalitetnim zvukovima jednom zauvijek, no istodobno sam osjećao krivnju zbog svih ranijih kupovina glazbenog software-a. Tako sam isprva odlučio kupiti samo nekoliko virtualnih klavira od Native Instruments-a za korištenje uz ostale zvukove koje sam već imao na raspolaganju. To je svakako jedna od najgorih odluka pri kupovini zvučnih biblioteka koju možete napraviti. Kupnja pojedinačnih proizvoda Native Instruments-a je ujedno i najneisplativija te mi je sada uistinu krivo što nisam kupio njihov Komplete paket mnogo ranije. S druge strane, nabavka Komplete-a bila je smrtna presuda za sve zvukove koje sam imao prije toga, što mi je u početku izazivalo osjećaj krivnje koji je međutim ubrzo nestao. ;)

Aria Sounds London Symphonic Strings

Ovu sam zbirku kupio uz 75% popusta u VSTBuzz Internet trgovini. Tada sam bio u procesu kupovine ozbiljnije zbirke gudača za Kontakt i razmišljao sam o Cinematic Strings 2. No zbog financijskih razloga (bla bla), kupio sam ovu kolekciju umjesto toga, razmišljajući kako "činim pravu stvar". Ovo je bez ikakve sumnje biblioteka za Kontakt koja me je najviše razočarala. Teži više od 40 GB, no njezini zvukovi nisu ni izdaleka toliko impresivni i inspirativni. Ogromna zbirka je također krcata tehničkim problemima poput lošeg skriptiranja i nedostatka keyswitch funkcije što Aria Sounds nikada nisu ispravili. Isovremeno, dugo su vremena reklamirali biblioteku kao svoj najbolji proizvod što je potvrđivala i prilično visoka cijena (oko 250 funti). :() Posljednja riječ: LSS se više uopće ne može kupiti na Internet stranici Aria Sounds-a... Čini se da su u potpunosti odustali od razvitka. Sjajan potez.

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace