Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Software koji imam instaliran na svakom računalu

Malwarebytes Free

Nažalost, zloćudni software na Internetu je danas iznimno česta i opasna pojava, te je uz vaš osnovni sigurnosni program, koliko god on bio dobar, često potrebno i drugo mišljenje. Rješenja iz tvrtke Malwarebytes postala su doslovce industrijski standard na tom području. Besplatna verzija programa ima jednaku razinu otkrivanja kao i ona komercijalna, no nedostaju joj poneke napredne mogućnosti, ukljućujući i zaštitu u stvarnom vremenu. No u ovom slučaju (računala za glazbenu produkciju), to je zapravo prednost, budući da je poželjno da vaši sigurnosni programi što manje negativno utječu na rad sustava. Malwarebytes Free, nasljednik Malwarebytes Anti-Malware Free, često je bio kritiziran kao potrošač resursa u odnosu na svojeg prethodnika, no čini se da su se stvari u posljednje vrijeme okrenule na bolje. Brzina pregledavanja je također znatno povećana.

Mozilla Firefox

Ovo je moj glavni Internet preglednik još od 2001. godine. Danas Firefox zasigurno nije revolucionarni proizvod kao što je nekoć bio, pošto mu je konkurencija od tada znatno porasla . Odlike koje su često isticane kao glavne prednosti Firefoxa su velika baza dodataka, inovacija u pregledavanju Interneta, strogo držanje web standarda te tvrtkina posvećenost brizi za privatnost njezinih korisnika. Kako je vrijeme prolazilo, program je prilično izgubio na prednosti. Firefox je također dugo vremena bio nadjačan po pitanju brzine i učinkovitosti od strane konkurencije (čitaj: Chrome i Opera). To se je donekle promijenilo dolaskom novog Firefoxa Quantum koji navodno nadjačava Chrome u nekoliko područja. S druge strane, Mozilla je sve više i više kritizirana po pitanjima privatnosti, što nije dobro s obzirom na njezino naslijeđe.

Dakle, iako danas postoji sve manje i manje razloga za odabir Firefoxa umjesto Chromea ili Opere, osobno ga i dalje koristim kao svoj glavni preglednik. Smatram da je Firefox otvoreniji program negoli oni iza čijeg razvoja stoji golema korporacija. Njegovo je sučelje također znatno prilagodljivije. Također mi se više sviđa prikaz teksta u Firefoxu nego li u drugim preglednicima, kao i ugrađen način za pojednostavljeni prikaz stranica.

VLC Media Player

Legendarni program koji je s nama već odavno i koji se s pravom naziva "Švicarskim nožem". Doista, može reproducirati gotovo sve što mu zadate, čak i mnoge rijetko korištene formate. Njegove mogućnosti glede video datoteka su mnogo opsežnije u odnosu na one za audio, te za ozbiljnije slušanje i katalogizaciju glazbe preporučujem AIMP za Windowse i Poweramp za Android. No VLC je i više no dostatan kada trebam brzo preslušati neku audio datoteku, te je stoga primarni reproduktor medija na mojem DAW sustavu.

Macrium Reflect Free

Moj osobni odabir programa za izradu sigurnosnih kopija podataka. Besplatna verzija je program profesionalnih mogućnosti koji se također smije koristiti i u komercijalne svrhe, međutim nedostaju mu neke mogućnosti rezervirane samo za verziju koja se plaća. Jedna od tih je mogućnost arhiviranja mapa i datoteka. No iskreno, to možete (i trebate) raditi i bez posebnog programa poput ovog. On može biti od velike pomoći ukoliko se vaša instalacija Windowsa pokvari a usred ste projekta. Do sada nisam imao potrebu mogućnosti za oporavak sustava i nadam se da će tako i ostati. ;)

7-zip

Sjajan izbor programa za rad sa arhivama. Otvorenog je koda te može raditi na svakom popularnom OS-u i podržava većinu raširenih formata. Prilično je brz kad je riječ o raspakiranju kao i stvaranju arhiva. Također nudi svoj vlastiti format 7Z koji ponekad pobjeđuje one najrasprostranjenije (ZIP i RAR) po pitanju učinkovitosti. Sučelje je vrlo funkcionalno i prilagodljivo, no izgled ikona na alatnoj traci i osobito u Windows Exploreru je vrlo zastario a takav je još od samih početaka programa. Srećom postoji mnogo sjajnih tema koje su dizajnirali umjetnici na DeviantArt-u, koje možete primjeniti odličnim alatom 7-zip Theme Manager. No osvježenje ikona koje dolaze sa programom bi bilo više no poželjno.

TeraCopy Free

U svijetu glazbe često radimo za vrlo velikim datotekama pri čemu brzina i fleksibilnost njihovog prijenosa ugađena u sami operacijski sustav često nije dorasla zadatku. TeraCopy je odgovor na ta ograničenja. Ne samo da obavlja osnovne radnje s datotekama brže no sam OS, uključuje napredne mogućnosti poput stvaranja reda prijenosa, pauziranja radnje, provjere integriteta datoteka, gašenje sustava po završetku itd. Također postoji i komercijalna verzija sa još više mogućnosti koja se također smije koristiti u komercijalne svrhe.

CCleaner

Sinonim za čišćenje i pospremanje računala. Dostupan je već niz godina i neprekidno se usavršuje u mogućnostima kao i u brzini rada. Podržava čišćenje ostataka mnogih popularnih aplikacija a taj broj možete još povećati korištenjem alata zvanog CCEnhancer. CCleaner je pouzdani program koji uglavnom radi ono što se od njega i očekuje te obično ne stvara probleme. Međutim, u posljednje vrijeme bilo je nekoliko propusta koji su ponešto ugrozili njegovu reputaciju. U jednoj nedavnoj službenoj verziji instalacijskog programa, pronađen je zloćudni software. Ironija je što se to dogodilo nakon što je Piriform, tvrtka koja razvija CCleaner, kupljen od strane Avast-a, jednog od najpoznatijih proizvođača sigurnosnih programa. Naravno, brzo su reagirali i povukli spornu verziju iz opticaja. Nije se trebalo uopće dogoditi, no s****e se može svakome dogoditi.

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace