Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Moji omiljeni razvijatelji malih Kontakt biblioteka

Spitfire Labs

Spitfire Labs je eksperimentalni odjel Spitfire Audio-a, jednog od najelitnijih razvijatelja instrumenata za NI Kontakt. Proizvodi njihova laboratorija ponekad nastaju tijekom razvojnog procesa komercijalnih proizvoda tvrtke, no najčešće to su maleni dragulji iz osobnih zbirki osnivača Spitfire-a, koji su i sami skladatelji. Kontakt instrumenti Spitfire Labs-a dijele slične odlike sa svojom mnogo skupljom braćom, uključujući kvalitetne izvorne instrumente, detaljno uzorkovanje kao i Spitfire-ov prepoznatljivi "nesavršeni zvuk", što je samo jedan od sastojaka koji čine njihove virtualne instrumente toliko realističnima i inspirativnima.

Spitfire Labs je nedavno doživio promjenu koncepta. Do sada, svi prihodi od prodaje Spitfire Labs proizvoda bili su donirani u dobrotvorne svrhe, što je već samo po sebi bio dovoljan razlog za njihovu kupovinu. Od sada nadalje, Spitfire Labs virtualni instrumenti biti će potpuno besplatni za preuzimanje i uporabu uz svoj vlastiti engine, razvijen posebno za tu svrhu.

Sound Dust

Sound Dust je tvrtka iza koje stoji skladatelj i inžinjer zvuka Pendle Poucher iz Engleske. Njegova specijalnost je detaljno uzorkovanje i virtualno repliciranje antiknih akustičnih, električnih i elektroničkih glazbenih instrumenata. Kruna njegovog šarolikog rada su vjerojatno Sound Dust Dulcitone instrumenti za Kontakt. Dulcitone je inače prekrasan starinski instrument sa tipkama, izvorno razvijen za potrebe misionara u Africi u 19. stoljeću. Njegov zvuk kombinira boje tona koje nalazimo kod instrumenata poput čeleste, glockenspiela, vibrafona, glazbene kutije pa čak možda i karipskog steel drum-a. Pendle je iznimno detaljno uhvatio sve te odlike koristeći binauralno snimanje koje stvara 3D osjećaj zvuka. Njegove biblioteke također imaju vrhunski ispeglana i jedinstvena sučelja te mnogo mogućnosti koje omogućuju korisnicima da brzo postignu željeni zvuk. Sound Dust je među kremom razvijatelja instrumenata za Kontakt i nimalo ne čudi što se neki njegovi prozvodi prodaju pod pokroviteljstvom Spitfire Audio-a.

Embertone

Embertone je započeo kao developer malih i povoljnih no istovremeno iznimno muzikalnih i izražajnih Kontakt biblioteka. Tijekom godina, postali su vodeća sila u proizvodnji virtualnih replika puhačkih i gudačkih instrumenata u njihovom solo obliku. Za razliku od mnogih drugih razvijatelja, Embertone nikada nije nudio velike Kontakt biblioteke koje sadrže mnoštvo raznih zvukova. Umjesto toga, uvijek se usredotočuju na pojedinačni instrument te ga virtualno rekreiraju do najsitnijeg detalja. Premda je cijena Embertone proizvoda većinom u kategoriji povoljnih, neka od njihovih novijih izdanja su prilično skupa, osobito uz činjenicu da se radi isključivo o solo instrumentima. Za mene osobno, Embertone je izvor kvalitetnih puhačkih virtualnih instrumenata i imam ih većinu u svojoj kolekciji. Treba naglasiti i da tvrtka nudi nekoliko gratis proizvoda koji su pri samom vrhu ponude besplatnih Kontakt instrumenata na tržištu.

FrozenPlain

FrozenPlain vodi skladatelj i inžinjer zvuka Sam Windell. Njegove kreacije za Kontakt su zvučno usmjerene prema ambijentalnoj, filmskoj te new age glazbi upravo zbog čega sam ih i primjetio već od samoga početka. Premda izvorni zvukovi korišteni u FrozenPlain bibliotekama potječu od razmjerno skromnih izvora kao što su lončanice od terakote, žice gitare svirane batićima i trzanjem te kuhinjske potrepštine, zahvaljujući fleksibilnom sučelju i ugrađenim efektima koji su na razini onih koje nalazimo u proizvodima Soundiron-a i Impact Soundworks-a, možete biti vrlo kreativni i postići sjajne rezultate.

Sound Aesthetics Sampling

Ovu relativno mladu tvrtku osnovala je mala skupina skladatelja i inžinjera zvuka. Njihov prvi proizvod bio je "Mountains", malena no sjajna Kontakt biblioteka posvećena akustičnim i elektroničkim zvucima gudača a koja je još uvijek jedan od najpopularnijih proizvoda u Internet trgovinama Kontakt Hub i Sampleism. Tvrtka je od tada izdala nove proizvode: Resona, Autumn Choirs te novu verziju Mountains biblioteke. Grafička sučelja i ugrađeni efekti uvelike su poboljšani a Resona nudi i veći izbor različitih zvukova. Osobno, često koristim Mountains i Resona biblioteke u svojim projektima i radujem se nadolazećim proizvodima ovoga tima.

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace