Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

ALBION: ostvarenje sna s gorko-slatkim okusom

Imao sam nekoliko orkestralnih biblioteka prije no što sam se konačno dočepao čuvenog Albiona I. To uključuje Miroslav Philharmonik, Garritan Personal Orchestra i East West Symphonic Orchestra. Gotovo ih nikada nisam koristio. Nedostatak sjajnog zvuka i osjećaja već pri samom sviranju predstavljao mi je najveći problem kao i činjenica da sve morate raditi od nule. S druge strane, širokopotezne bibiloteke poput Albiona uključuju brojne prokušane i priznate kombinacije te orkestracije simfonijskih instrumenata. Dostupnost tih elemenata uvelike je pojednostavila proces skladanja virtualne simfonijske glazbe i učinila ga mnogo izravnijim i intuitivnijim za nas koji nemamo klasično glazbeno obrazovanje.

Još otkad sam prvi puta saznao za Albion, znao sam da ga moram imati. Jednom i nekako. 2011. godine mislio sam da se to nikada neće dogoditi. Ne samo zato što sam tada tek započeo opremati vlastiti studio i nikad nisam imao previše novca na raspologanju već i stoga što nikada dotad nisam potrošio toliki iznos na pojedinačni softver. Svjestan sam kako je stvaranje glazbenog softvera kompleksan i skupi proces koji u pojedinim slučajevima opravdava cijenu koja nerijetko nadilazi cijenu kvalitetnog fizičkog proizvoda, što je danas sve češće u svijetu glazbene opreme. No u mojem kraju, “bacanje” toliko novca na nešto što doslovce ne možete dotaknuti, mnogi smatraju svetogrđem. I moja obitelj, koja me je oduvijek podržavala, dugo je tako mislila. Zbog svega toga, konačno sam se odvažio na kupnju Albiona tek nekoliko godina kasnije, sredinom 2015. što se naposlijetku pokazalo kao najlošiji mogući trenutak za taj potez.

U to vrijeme Spitfire Audio je kao britanska tvrtka naplaćivao cijenu svojih proizvoda isključivo u funtama. Hrvatska je dvije godine ranije ušla u EU te sam stoga postao žrtva omraženog PDV-a koji se od tada pridodavao cijeni svih proizvoda kupljenih u europskim zemljama. Povrh toga, nedugo prije moje odluke da konačno kupim Albion, PDV se nije naplaćivao na cijenu softvera ukoliko se prodaje isključivo u digitalnom obliku što je ovdje bilo slučaj. Još nešto - PDV se računa u valuti prodavatelja (funta) po stopi koju diktira zemlja kupca (u nas 25%). Sami računajte... Samo malo… još nije kraj. Svega nekoliko mjeseci kasnije , u jesen 2015. Spitfire Audio je iz vedra neba najavio kako sa tržišta povlači svoj najuspješniji proizvod kako bi ga ponovno izdao kao "novu" orkestralnu biblioteku: Albion One. Razlika nije bila samo u imenu; trebao je to biti proizvod mnogo superiorniji legendarnom Albionu I, koji sam konačno kupio svega nekoliko mjeseci ranije. Vrhunac je bilo prodavanje "zastarjelog" proizvoda po posebnoj cijeni prije nego li je zauvijek nestao iz Spitfire-ove trgovine. A Albion I bio je najuspješnije izdanje tvrtke od vremena njezina osnutka 2007. godine i korišten je u glazbi za brojne poznate filmove tijekom nadolazećih godina.

Možete zamisliti kako sam se tada osjećao. Možda zvuči djetinjasto, no to me je uvelike odvratilo od nadogradnje Albiona I na Albion One, čak i kad je cijena nadogradnje stajala svega 99€ plus PDV. Međutim, moram reći kako sada shvaćam motive Spitfire Audio-a za taj potez iako tada nisam. Albion I bio je jedna od prvih širokopoteznih orkstralnih bibiloteka na tržištu i uz to je imala vrhunsku zvučnu kvalitetu. No premda Albion I nosi kodno ime "alat za skladanje epske glazbe", zapravo je njegov zvuk mnogo nježniji i profinjeniji i jednostavno nije bio dovoljno prikladan za danas najpopularniji i najtraženiji vid orkstralne glazbe: glazba za najave filmova. Osobno se ne bavim time te je kasnije udruživanje Albiona I sa Albionom II: Loegria i Albionom V: Tundra bio moj odabrani put. Još i sada ne mogu vjerovati da sam naposlijetku kupio čak tri Albion biblioteke! Moram doduše spomenuti da je do toga došlo povodom velikodušnih popusta od Spitfire Audio-a u posljednje dvije godine (nešto čemu jako dugo nisu bili nimalo skloni). No čini se da se poneki snovi naposlijetku ipak ostvaruju. :)

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace