Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

KOMPLETE: jedna od najboljih glazbenih investicija koje možete napraviti

Tijekom godina, napravio sam dosta grešaka gradeći svoju zbirku zvučnih biblioteka. Jedna od tih je što nisam mnogo ranije postao korisnik Komplete paketa tvrtke Native Instruments. 2008. godine bilo mi je dosta teško priuštiti si potrošiti znatniju svotu novca na glazbeni software odjednom, pošto sam morao ulagati u uređenje prostora, računalne komponente, glazbenu opremu te same instrumente. Smatrao sam da je najbolje ići korak po korak i graditi zbirku zvučnih biblioteka malo po malo. Kada sada razmislim, to je zapravo bila loša odluka. Na taj način trošio sam novac tu i tamo na stvari s kojima nikada nisam bio doista zadovoljan i koje nakon što sam kupio svoju prvu verziju Komplete-a, više nikada nisam koristio.

Native Instruments Komplete paket je definitivno jedan od temelja mojeg studija. Usprkos razmjerno visokoj cijeni, to je bez sumnje jedna od najboljih investicija glede glazbene opreme koju možete napraviti. Ovisno o žanru glazbe kojom se bavite, ovaj paket može odjednom pokriti sve vaše potrebe za kvalitetnim virtualnim instrumentima, zvučnim bibliotekama i efektima. A ako vas slučajno izbor u potpunosti ne zadovoljava, uvijek se možete nadograditi na veći paket Komplete Ultimate ili zaroniti u more vrhunskih zvučnih biblioteka za Native Instruments Kontakt, proizvedenih od trećih strana.

Osobno, izabrao sam standardnu verziju zbog povoljnije cijene, no također sam zaključio da mi zapravo nije potreban dodatni sadržaj uključen u Ultimate paket, osobito sada kada sam prikupio priličnu zbirku kvalitetnih Kontakt biblioteka raznih proizvođača. Međutim, nikada ne treba podcijeniti kvalitetu Native Instruments-a, ne samo kao proizvođača vrhunskih glazbenih programa kao što su Kontakt, Reaktor i Guitar Rig, već također kao tvoraca zvučnih biblioteka i efekata najviše kvalitete. Naprimjer, nakon što sam prvi puta saznao za Native Instruments biblioteku Una Corda, nisam prestajao razmišljati o njoj. Bio je to, bez sumnje, jedan od najljepših i najinspirativnijih zvukova koje sam ikada čuo. No s obzirom na pojedinačnu cijenu od 150€ u Native Instruments online trgovini, ipak sam se dugo suzdržavao od kupnje. Srećom, Native Instruments razmjerno često nudi velikodušne popuste uključujući i one za kupnju nadogradnje cijelog paketa na noviju verziju. Iskoristivši priliku, nadogradio sam svoj izvorno kupljeni Komplete 9 paket na verziju 10 te konačno 11. Ova posljednja nadogradnja je uvelike bila motivirana bibliotekom Una Corda. :)

Jedini nedostatak Komplete paketa koji mi pada na pamet je činjenica da možda nećete trebati sve što je uključeno za vaš konkretni rad, kao i što nadogradnja na novu verziju ponekad ne donosi previše toga novoga, te relativno visoka početna cijena paketa. Ona, međutim, veoma brzo prestaje izgledati visokom kada pomislite na stvarnu vrijednost svih pojedinačnih proizvoda uključenih u paket. Trebate samo baciti pogled na online trgovinu Native Instruments-a i napraviti računicu. Native Instruments Komplete paketi se doista isplate.

Music composed, performed, and produced by Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2024 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace