Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Dobrodošao REAPER!

Premda je moj prelazak sa Pro Tools-a na REAPER uglavnom bio potaknut financijskim razlozima, sada mogu reći kako iskreno žalim što to nisam učinio ranije. Mnogo ranije.

REAPER je bio dostupan 2008. kada sam počeo proučavati kompoziciju i glazbenu produkciju, no tada sam bez puno razmišljanja odabrao Pro Tools 7 LE umjesto njega. Prije svega, bio je priložen uz moje prvo audio / MIDI sučelje (Mbox 2 Mini). Također sam mislio kako će biti korisno ovladati programom koji se smatra industrijskim standardom. A REAPER u to vrijeme još nije bio toliko zreo program kao danas. Stvari su se, međutim, znatno izmijenile u posljednjih nekoliko godina i REAPER sada nije samo upotrebljiva alternativa programima kao što su Pro Tools, Cubase, Logic i Digital Performer - čak im je u mnogo toga superiorniji.

Kao što je to slučaj sa Linuxom, stvaratelji REAPER-a nisu samo nastojali dokinuti dominaciju velikih igrača; ujedno su željeli stvoriti proizvod koji bi potencijalno mogao biti i bolji izbor za krajnje korisnike. To je između ostalog značilo uvođenje mogućnosti koje konkurencija nije imala trenutno ili već duže vrijeme. Istodobno, programi koji su stvoreni kao alternativa popularnim i priznatim proizvodima, često su kompliciraniji za učenje i savladavanje, barem na prvi pogled. Koristeći ih sve više i više, čovjek ubrzo počinje shvaćati i cijeniti njihove prednosti sa svakim novim korakom. Ja sam imao upravo takvo iskustvo sa REAPER-om.

Evo nekoliko najznačajnijih prednosti REAPER-a i razloga zašto bi to trebao biti jedan od prvih kandidata za izbor primarnog programa za glazbenu produkciju.

Razlog br. 1: Cijena

Ovo je jedna od najvećih prednosti REAPER-a. Cockos, tvrtka koja razvija program, temelji svoje cijene na tzv. "sustavu poštenja" te nudi dvije različito skupe licence koje možete kupiti shodno svojim potrebama. Prva je single user / small business licenca koja pokriva i osobnu i komercijalnu uporabu. Stoji svega oko 60$ plus PDV za europske korisnike. Ako mene pitate, sitnica za ovako moćan i sposoban program. Što je još bolje, nema nikakve razlike niti smanjenih mogućnosti ako koristite ovu licencu umjesto one skuplje. Svaka licenca uključuje besplatne redovite nadogradnje kao i besplatni prelazak na iduću veliku verziju. Ako imate sreće da korištenjem REAPER-a zarađujete više od 20000$ godišnje, očekuje se da kupite komercijalnu licencu za oko 200$. No to je još uvijek daleko povoljnije od redovne cijene drugih popularnih programa za glazbenu produkciju. Uz takav pristup može se reći da Cockos zbilja drži do svojih korisnika. Velike tvrtke poput primjerice Avid-a, naplaćuju jednako za svoj softver bez obzira jeste li samostalni umjetnik koji financijski sklapa kraj s krajem ili stroj za proizvodnju novca.

Razlog br. 2: Stabilnost

Za razliku od drugih programa za glazbenu produkciju koji s vremenom postaju hardverski sve zahtjevniji i glomazniji, REAPER je uvijek bio vrlo jednostavan. No nikako ne po pitanju mogućnosti i sposobnosti. Sam po sebi, program troši vrlo malo memorije a puna verzija je velika svega oko 10-tak megabajta. Sve to osigurava vrlo gladak rad, osobito na moćnim računalima, no čak i na relativno skromnim sustavima. REAPER ne dolazi u kompletu sa virtualnim instrumentima i zvučnim bibliotekama, no uključuje mnoštvo korisnih i moćnih plugin-ova. Nedostatak dodatnih alata za stvaranje glazbe neki bi mogli smatrati nedostatkom, no to je zapravo prednost jer možete sami izabrati što ćete nabaviti, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Ako radite isključivo sa zvučnim zapisima, možete vrlo daleko stići samo sa licencom za REAPER. Osobno, većinom radim sa virtualnim instrumentima te je za mene ulaganje u Komplete paket Native Instruments-a bio nužan korak. Premda pomalo skup, ovaj paket ima izuzetnu vrijednost i korisnost te je kamen temeljac moje kolekcije virtualnih instrumenata i zvučnih biblioteka.

Razlog br. 3: Inovacija

U REAPER-u vjerojatno možete postići sve što je moguće u drugim popularnijim i raširenijim programima za glazbenu produkciju, no on također ima mnoštvo jedinstvenih mogućnosti razvijenih kako bi popunile rupu nastalu relativnom inercijom velikih proizvođača softvera. Jedna od takvih su Akcije, koje iznimno povećavaju produktivnost mogućnošću izvedbe niza radnji jednim pritiskom tipke ili miša. REAPER se također češće nadograđuje u odnosu na konkurenciju i nove mogućnosti se redovito uvode. Ako vam je ikada žarko nedostajala neka mogućnost, vrlo je vjerojatno da ćete je prije ugledati u REAPER-u negoli u bilo kojem drugom programu za glazbenu produkciju.

Music composed, performed, and produced by Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2024 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace