Tomislav Erhard-Pacovski

musician / composer

Tomislav Erhard-Pacovski. Musician and composer from Osijek, Croatia.

Zbogom Pro Tools

Prije desetak godina, kada sam započeo učiti skladanje i glazbenu produkciju, mislio sam kako je apsolutno nužno da svladam i koristim Pro Tools te je moje prvo audio / MIDI sučelje bilo tvrtke Digidesign / Avid. Bio je to model Mbox 2 Mini koji je dolazio u kompletu sa Pro Tools 7 LE verzijom kao i dodatnim audio softverom. Gledajući priloženi edukacijski disk, Pro Tools 7 LE mi se činio prilično intuitivnim i lakim za korištenje, no tek nakon što je verzija 8 LE postala dostupna, počeo sam doista uživati u procesu učenja i stvaranja. U to vrijeme još nisam imao komplet virtualnih instrumenata poput Komplete od Native Instruments-a te je AIR Creative Collection paket koji je bio uključen u Pro Tools 8 LE bio već dovoljan razlog za nadogradnju. Spomenuta je verzija također donijela mnogo novih mogućnosti kao i preglednije i ljepše sučelje, što nije nevažno kada se bavite nečim kreativnim.

Nakon toga, nisam mnogo razmišljao o promjeni glavnog programa za glazbenu produkciju te sam činio sve što je bilo moguće kako bih ostao uz Pro Tools. Najpovoljniji način za nabavku Pro Tools-a je vjerojatno kupovina Avid / Digidesign uređaja ili crossgrade sa prijašnje verzije. Tako da je za mene slijedeći korak bio logičan: kupovina novog Avid audio sučelja (Mbox 3) koji je bio u kompletu sa Pro Tools 9. A pošto sam ga bio kupio u određenom vremenskom razdoblju, dobio sam i mogućnost besplatne nadogradnje na Pro Tools 10. Super!

Problemi su počeli kada sam oko 2011. počeo intenzivnije raditi sa zahtjevnijim virtualnim instrumentima i bibliotekama. Očiti nedostatak Pro Tools-a bio je što je tada program postojao isključivo u 32-bitnoj verziji koja nije bila u mogućnosti koristiti veću količinu ugrađenog RAM-a, a zbog ograničenja u arhitekturi bila je također sklona rušenjima. Kada je konačno predstavljen 64-bitni Pro Tools 11 , znao sam da ga se moram nekako dočepati. Nažalost, više nisam imao mogućnost besplatne nadogradnje sa Pro Tools-a 10. Razlog tome nije bila činjenica da sam raniju verziju dobio badava, već vrijeme u koje sam je registrirao. Prokletstvo. :((

Cijena nadogradnje od 300$ bila mi je prilično neprimamljiva sama po sebi a uz to je Hrvatska bila ušla u EU te bih stoga morao platiti još i PDV. Zbog svega toga konačno sam počeo razmišljati o alternativi Pro Tools-u. Problem je bio u tome što su svi vodeći programi za glazbenu produkciju (Pro Tools, Cubase, Digital Performer i Logic) podjednako skupi a posljednja dva su bila rezervirana isključivo za Mac korisnike. To za mene nije dolazilo u obzir (čitaj: ne mogu i ne želim si priuštiti Mac). Stoga sam počeo kopati po Internetu tražeći rješenje i saznao da postoje preprodavači koji prodaju licence / nadogradnje za Pro Tools po znatno povoljnijoj cijeni u odnosu na onu u službenoj Avid trgovini. U početku mi je to djelovalo jako sumnjivo, no članovi Pro Tools foruma su me naposlijetku uvjerili kako je taj način nabavke Pro Tools-a u stvari legalan i kako preprodavači djeluju kroz vrstu partnerstva sa Avid-om. Tada sam preko eBay-a potražio preprodavača koji mi se činio najpouzdanijim i kupio nadogradnju na Pro Tools 11 upola jeftinije.

Sve je bilo sjajno dok nije izišao Pro Tools 12 a Avid najavio kako od tada manje nadogradnje više neće biti besplatne kao ranije ako nemate aktivni plan pretplate koji godišnje stoji 99$ bez poreza. Osobno ne volim modele pretplate kada je riječ o softveru koji koristim svakodnevno te sam se duže vrijeme premišljao o nadogradnji. U međuvremenu je vrijeme za kupovinu godišnjeg plana bilo isteklo te bih morao prvo platiti ponovno uključenje od 300$ plus PDV. Zbog tih promjena, nadogradnju također više nije bilo moguće kupiti po povoljnijoj cijeni preko preprodavača.

I to je bilo to. Zadržao sam Pro Tools 11, no otkako sam prešao na Windows 10, odlučio sam konačno dati šansu REAPER-u, budući da Pro Tools 11 službeno nije bio "kompatibilan" sa desetkom. (Psst, još uvijek ga imam instaliranog i radi OK). Međutim, sada je već posljednje dvije godine REAPER moj glavni DAW i nikada nisam bio produktivniji. :)

Music composed, performed and produced by  Tomislav Erhard-Pacovski

Mastered by Steve Kitch at Audiomaster Ltd

Photos by Marinko Šarić

Copyright © 2018 Tomislav Erhard-Pacovski

Powered by Squarespace